Wednesday, January 26, 2011

Lake Toba, 17.1.-29.1.


Eihan siita tuplapostauksesta tullut mitaan kun paikallinen internetti sanoi sopimuksen irti juuri kun tama teksti olisi pitanyt julkaista. Kokeillaan josko eilisen informaatiokatkoksen jalkeen taalla Bukit Lawangissa riittaisi piuhassa bitteja tekstin julkaisuun.

Ehkä tyypillisin tapa saavuttaa Lake Toba on reitti jota käytimme Tommin ja Joonaksen kanssa. Lento jostain Medaniin, kuljetus bussiasemalle 5€/auto, 2€ ja 4-5h bussikyyti Medanista Parapatiin, ja puolen tunnin lauttamatka Tuktukin saarelle. Kestää hieman mutta on todella paljon halvempaa kuin charteroida autokyyti. Ja ensimmäisen taksikyydin hinnassa on mukana euron tippi sotilaspoliisille joka mukavasti juoksutti meidät läpi tullista. Jos olisin etukäteen tiennyt että saa poliisisaattueen niin olisin kantanut määriä alkoholia KL:stä, täällä se ei nimittäin paikallisia Jungle Juiceja lukuunottamatta ole todellakaan halpaa. :-)

Mitä Lake Tobasta voisi sanoa. Summattuna yhteen sanaan se voisi olla mahtava, tai ehkä upea, tai loistava. You get the idea...
Toban järvi on koko kaakkois-aasian suurin järvi, paikoitellen jopa 450m syvä tulivuoren kraateri. Kyseinen tulivuori on yksi niistä kolmesta maailman tulivuoresta jotka purkautuessaan aiheuttavat kunnon härdellin. Kun tämä viimeeksi 70 tuhatta vuotta sitten jyrähti niin ilmakehään lentänyt tuhka aiheutti jääkauden. Siitä ajasta on yli 1000km^2 kraaterin pohja noussut sellaiset 500m joten magmaa on kerääntynyt järven alle reilut 500 kuutiokilometriä. Seuraavaa purkautumista odotellessa...

Koko järveä ympäröi noin 700m järvenpintaa ylempänä oleva kraaterin reunasta muodostunut vuoristo, korkea sijainti 200km päiväntasaajasta tarkoittaa että ympäri vuoden täällä on päivällä 25-30 astetta ja yöllä noin 20 astetta. Aika täydellistä... Myös maisemat ovat aivan uskomattomat, mikään valokuva jonka olin paikasta etukäteen nähnyt ei tee tälle oikeutta.

Kolmena päivänä olen vuokrannut mopon ja ajanut vaihtelevasti joko vuorille ihailemaan maisemia, tai vaikka kuumille lähteille lillumaan mukavan lämpöisessä vedessä. Muina päivinä on tullut vain rauhoituttua paikassa jossa turistien paljous ei todellakaan haittaa.
Muistona 90-luvusta, alkuperäistän fullmoon-partyjen syntypaikkana, täällä on majoitustilaa noin 2000 ihmiselle, mutta viikolla noin keskimäärin 50-100 turistia. On aika hämmentävää kävellä ja katsella kaikkia tyhjiä ravintoloita ja guesthouseja jotka pursuavat tyhjyyttaan. Majoitus on kohtuullisen halpaa, kolmeen pekkaan 6e huoneesta jossa on jopa lammin vesi ja terassilta jarvinakoala, ja majapaikkakin onnistui loytymaan samasta paikasta missa madventuresin tyypit olivat aikanaan budjailleet.

Lievaa suomalaispaljoutta taalla on havaittavissa; Guesthousessa oli kahdentoista paivan majoittumiseni aikaan keskimaarin kuusi suomalaista ja kuusi muunmaalaista vierasta. Ja isohko yllatys tuli kun yhdessa pubissa paikallinen kitarapoika alkoi veivata Zen Cafen Todella Kaunis-biisia... Mutta ei niin pahaa ettei jotain hyvaakin. Tommin ja Joonaksen lahdettya maanantaina kohti Singaporea oli miulla jo punkkapaikka valmiiksi saadettyna parin suomalaisen tyton (kiitos jenni & evi) isosta kampasta, saastyy rahaa tarkeampaan toimintaan kun ei tarvitse yksin maksaa koko huonettaan. Ja toinen viikko meni kuin siivilla kun viela tiistaina paikalle sattuivat Kimmo, Henna, ja Tommi, ja saatiin isolla porukalla iltaisin hengattua ja juteltua kotikielella.

Suosituksia Lake Tobalta: Liberta Guesthouse, Roy's Pub, Tuac (paikallinen kilju), moottoripyoraily, ja rentoutuminen.

2 comments:

Tinu said...

Vähän panostusta ja pari kuvaa kehiin!

Shimo said...

Mutku laiskottaa...
Yritetään myöhemmin... :-)